
З 2021 року в лабораторії пробіотиків проводяться дослідження щодо вивчення впливу штамів пробіотичних бактерій видів Bacillus subtilis та Lactobacillus plantarum на характер мікробіологічних процесів у сінажі з люцерни для розробки способу оптимізації процесів ферментації рослинної сировини за їх участі.
Люцерну за високі кормові якості називають королевою кормів. Ця культура багата білком з оптимальним співвідношенням в ньому амінокислот та сирою клітковиною, добре поїдається тваринами. Однак висока концентрація білку обумовлює високу буферність зеленої маси люцерни, що на фоні дефіциту цукру визначає приналежність культури до несилосуючих. Найбільш ефективний шлях заготівлі люцерни на зимово-стійловий період – використання мікробіологічних препаратів, зокрема на основі штамів пробіотичних бактерій.
Упродовж 2022 року НДР була спрямована на дослідження осмотолерантних властивостей та ступеню накопичення молочної кислоти штамами молочнокислих бактерій. Проведено культивування культур молочнокислих бактерій з колекції лабораторії та виділених з сінажу люцерни на елективному середовищі МРС з вмістом NaCl. Було всього досліджено 20 культур молочнокислих бактерій та встановлено, що з них толерантними до 2% NaCl виявилися 20 культур, до 4% NaCl – 18, до 6,5% NaCl – лише 5 культур. При цьому чисельність клітин молочнокислих бактерій, що вижили вказувала на помірну осмотолерантність культур до 6,5% NaCl. На даний час у лабораторних умовах завершується 45 денний термін сінажування люцерни з найбільш перспективними штамами молочнокислих бактерій у двох варіантах досліду. Проводяться мікробіологічні та біохімічні дослідження на 3, 15, 45 добу сінажування люцерни. Вивчення характеру протікання мікробіологічних процесів у сінажній масі люцерни за дії штамів молочнокислих бактерій дозволить науково обґрунтувати межі ефективного використання препаратів на основі штамів пробіотичних бактерій для сінажування люцерни.