|

Біопрепарати для технічних культур

ІНСТРУКЦІЯ

до застосування рідкої форми БІОГРАНУ®

(ТУ У 24.1-00497360-006: 2009, посвідчення про державну реєстрацію А 05575)

у технологіях вирощування картоплі

 

Опис препарату. БІОГРАН застосовується для бактеризації насіннєвого матеріалу картоплі з метою покращення живлення рослин та підвищення продуктивності культури. До складу препарату входить суспензія бактерій Azospirillum (перший компонент) та розчин фізіологічно активних речовин біологічного походження (ауксини, цитокініни, амінокислоти, гумінові кислоти), мікроелементи в хелатованій формі та сполуки макроелементів у стартових концентраціях (другий компонент).

Біопрепарат має багатофункціональний і комплексний вплив на розвиток і формування рослин картоплі. Він забезпечує значне збільшення площі асиміляційної поверхні рослин і поглинальної поверхні коріння, що сприяє збільшенню продуктивності процесу фотосинтезу і підсиленню мінерального живлення рослин. Препарат збільшує стійкість рослин до захворювань як за рахунок покращення загального імунного стану, так і внаслідок вмісту речовин фунгістатичної та фунгіцидної дії. Активний розвиток кореневої системи, зростання абсорбуючої здатності коріння і продуктивності фотосинтезу забезпечує збільшення використання діючої речовини з добрив на 20-35%. Незважаючи на підсилене засвоєння поживних речовин рослинами, і зокрема азоту, нітрати не накопичуються в рослинних тканинах, а залучаються до синтезу амінокислот та білків, що значно покращує якість одержуваної продукції. Активізація процесу фотосинтезу у картоплі сприяє більшому запасанню вуглеводів, зокрема крохмалю та аскорбінової кислоти, у бульбах. Поліпшується структура урожаю картоплі – збільшується маса бульб, при цьому нетоварна фракція переходить у товарну.

Отже, сума зазначених функцій забезпечує гарантований приріст урожайності культури, а одержана продукція має поліпшені якісні параметри.

Зовнішній вигляд. Рідина, розфасована у дві ємності (каністри поліетиленові ємністю 5, 10 л та поліетиленові флакони ємністю 1 або 2 л). В одній посудині знаходиться суспензія бактерій Azospirillum (перший компонент), в іншій – розчин фізіологічно активних речовин, мікро- та макроелементів (другий компонент).

Ефективність. Урожайність картоплі при застосуванні Біограну зростає на
15-25%. При цьому в продукції зменшується вміст нітратів, які переходять до складу амінокислот і білків, збільшується вміст аскорбінової кислоти та крохмалю.

УВАГА! Ефективність препарату досягається лише за умови дотримання інструкції із застосування.

Порядок застосування.

Препарат використовується перед садінням для інокуляції шляхом механізованої або ручної обробки насіннєвого матеріалу картоплі.

Приготування суспензії препарату для обробки бульб. На одну гектарну норму насіннєвого матеріалу картоплі витрачається 2 л препарату. При цьому змішування його складових здійснюється безпосередньо перед інокуляцією у співвідношенні 1:1, (для обробки гектарної норми картоплі необхідно змішати 1 л першого компоненту та 1 л другого компоненту). Перед використанням компоненти препарату збовтують, зливають в одну ємність, додають водогінну воду, яка не містить хлору (з розрахунку 38-40 л для бактеризації гектарної норми насіннєвого матеріалу), перемішують і наносять одним із доступних способів на бульби.

Бактеризація насіннєвого матеріалу картоплі Біограном проводиться перед посадкою (не раніше, ніж за 1 день) або безпосередньо під час посадки.

Для нанесення рідкого біопрепарату на картоплю під час посадки використовують картоплесаджалки, що оснащені змінним обладнанням для протруєння картоплі.

Обробляння насіннєвого матеріалу картоплі мікробним препаратом несумісне із протруєнням.

Застосування рідкої форми Біограну у технологіях вирощування картоплі при використанні гербіцидів. У посівах бактеризованої картоплі бажано вносити гербіциди в ґрунт завчасно. Оскільки перші етапи взаємодії бактерій з рослинами найуразливіші до впливу пестицидів, то використання ґрунтових гербіцидів небезпечніше, ніж гербіцидів, які застосовуються по вегетуючих рослинах.

Застереження. Препарат не повинен піддаватися дії прямих сонячних променів через можливість загибелі бактеріальних клітин у ньому.

Протипоказання

Протипоказань до застосування не встановлено. Препарат у рекомендованих дозах не має побічної дії на рослини. Препарат не має токсичної дії на організм людини, тварин, комах (біологічно безпечний).

Зберігання

Біогран зберігають у темному приміщенні за кімнатної температури (18±1)°С протягом 1 місяця або в холодильній камері за температури 4°С протягом двох місяців. Підвищення температури зберігання може призвести до зменшення терміну придатності біодобрива. Якщо препарат не відповідає вимогам сертифікату або виникли інші ускладнення, застосування його призупиняють і повідомляють Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН та постачальника.

 

Замовити

 

ІНСТРУКЦІЯ

до застосування БІОГРАНУ®

(ТУ У 24.1-00497360-006: 2009, посвідчення про державну реєстрацію А 05574)

у технологіях вирощування картоплі, огірків, помідорів і капусти

 

Опис препарату. До складу гранульованого препарату Біограну входить біогумус, виготовлений за спеціальною технологією, яка передбачає підвищене накопичення фізіологічно активних речовин, та агрономічно корисні мікроорганізми. В залежності від виду сільськогосподарської культури в Біограні іммобілізовано бактерії роду Azospirillum (препарат для картоплі) та Azotobacter (препарат для овочевих культур). Фізіологічно активні речовини в біогумусі представлені фітогормонами, гуміновими кислотами, вітамінами, білками, вільними амінокислотами. Крім цього, біогумус містить стартові концентрації макро- і мікроелементів у хелатованій формі. Біопрепарат має багатофункціональний і комплексний вплив на розвиток і формування рослин. Він забезпечує значне збільшення площі асиміляційної поверхні рослин і поглинальної поверхні коріння, що сприяє збільшенню продуктивності процесу фотосинтезу і підсиленню мінерального живлення рослин. Фізіологічно активні речовини препарату сприяють зростанню кількості плодів у огірків та томатів. Препарат збільшує стійкість рослин до захворювань як за рахунок покращення загального імунного стану, так і внаслідок вмісту речовин фунгістатичної та фунгіцидної дії. Активний розвиток кореневої системи, зростання абсорбуючої здатності коріння і продуктивності фотосинтезу забезпечує збільшення використання рослинами діючої речовини з добрив на 20-35%. Незважаючи на підсилене засвоєння поживних речовин рослинами, і зокрема азоту, нітрати не накопичуються в рослинних тканинах, а залучаються до синтезу амінокислот та білків, що значно покращує якість одержуваної продукції. Активізація процесу фотосинтезу у картоплі сприяє більшому запасанню вуглеводів, зокрема крохмалю та аскорбінової кислоти, у бульбах. Поліпшується структура урожаю картоплі – збільшується маса бульб, при цьому нетоварна фракція переходить у товарну. У плодах огірків і томатів також зростає вміст аскорбінової кислоти.

Сума зазначених функцій забезпечує гарантований приріст урожайності культур, а одержана продукція має поліпшені якісні параметри.

Зовнішній вигляд. Гранули темно-сірого кольору. Препарат упакований у поліетиленові пакети різної ємності (залежно від потреб) – по 50 г, 100 г, 200 г, 500 г, 1 кг, 3 кг, 5 кг або поліетиленові відра ємністю 10-15 кг.

Ефективність. Урожайність картоплі і томатів при застосуванні Біограну зростає на 15-25%, огірків – на 20-40%, капусти – до 40%. При цьому в продукції зменшується вміст нітратів, які переходять до складу амінокислот і білків, збільшується вміст аскорбінової кислоти та крохмалю у картоплі.

Порядок застосування. У технології вирощування огірків препарат застосовується у співвідношенні 1-2 гранули до однієї насінини. Гранули біодобрива вносять при висіві огірків у ґрунт ближче до насіння.

У технології вирощування капусти і помідорів Біогран застосовують з розрахунку 3 гранули на рослину. При висадці розсади капусти і помідорів препарат вносять безпосередньо в лунки.

У технології вирощування картоплі препарат використовують із розрахунку
5 гранул на рослину. При посадці картоплі гранули препарату також вносять у лунки або борозни.

Особливості вирощування культур при цьому не змінюються, а внесення препарату є лише додатковим технологічним елементом. Оскільки застосування Біограну в більшій мірі розраховане на присадибні ділянки, технологія механізованого внесення на сьогодні не розроблена. Проте за необхідності використання біодобрива на великій площі для його внесення можливе застосування наявної техніки, яка забезпечує точне внесення. Альтернативним варіантом може бути також попереднє розчинення препарату у воді
(за 1-5 діб) і застосування отриманої суспензії для поливу розсади, замочування насіння чи обприскування бульб перед посадкою. В останньому випадку суспензію фільтрують через складену вдвоє марлю для запобігання забруднення форсунок обприскувача.

Застереження. Препарат не повинен піддаватися дії прямих сонячних променів через можливість загибелі бактеріальних клітин у ньому.

Ефективність препарату не знижується при застосуванні хімічних засобів у технології вирощування культур, проте в цьому разі необхідно користуватися індивідуальними засобами захисту для запобігання отруєння отрутохімікатами.

Протипоказання

Протипоказань до застосування не встановлено. Препарат у рекомендованих дозах не має побічної дії на рослини. Препарат не має токсичної дії на організм людини, тварин, комах (біологічно безпечний).

Зберігання

Біогран бажано зберігати при температурі не вище +10°С. Термін придатності препарату за вказаних умов складає 6 місяців. Дозволено зберігання за температури 20±5оС, що гарантує збереження властивостей препарату, заявлених в сертифікаті якості, протягом 4-х місяців.

Якщо препарат не відповідає вимогам сертифікату або виникли інші ускладнення, застосування його призупиняють і повідомляють Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН і постачальника.

 

Замовити

ІНСТРУКЦІЯ

до застосування рідкої форми БІОГРАНУ®

(ТУ У 24.1-00497360-006: 2009,

посвідчення про державну реєстрацію А 05575)

у технологіях вирощування капусти, томатів, огірків та кавунів

 

Опис препарату. БІОГРАН застосовується для бактеризації насіннєвого матеріалу капусти, томатів, огірків та кавунів з метою покращення живлення рослин та підвищення продуктивності культур. До складу препарату входить суспензія бактерій роду Azotobacter (перший компонент) та розчин фізіологічно активних речовин біологічного походження (ауксини, цитокініни, амінокислоти, гумінові кислоти), мікроелементи в хелатованій формі та сполуки макроелементів у стартових концентраціях (другий компонент).

Біопрепарат має багатофункціональний і комплексний вплив на розвиток і формування рослин капусти, томатів, огірків та кавунів. Він забезпечує значне збільшення площі асиміляційної поверхні рослин і поглинальної поверхні коріння, що сприяє збільшенню продуктивності процесу фотосинтезу і підсиленню мінерального живлення рослин. Препарат збільшує стійкість рослин до захворювань як за рахунок покращення загального імунного стану, так і внаслідок вмісту речовин фунгістатичної та фунгіцидної дії. Активний розвиток кореневої системи, зростання абсорбуючої здатності коріння і продуктивності фотосинтезу забезпечує збільшення використання рослинами діючої речовини з добрив на 20-35%. Незважаючи на підсилене засвоєння поживних речовин рослинами, і зокрема азоту, нітрати не накопичуються в рослинних тканинах, а залучаються до синтезу амінокислот та білків, що значно покращує якість одержуваної продукції.

Отже, сума зазначених функцій забезпечує гарантований приріст урожайності культур, а одержана продукція має поліпшені якісні параметри.

Зовнішній вигляд. Рідина, розфасована у дві ємності (каністри або флакони поліетиленові ємністю від 100 мл до 10 л). В одній посудині знаходиться суспензія бактерій роду Azotobacter (перший компонент), в іншій – розчин фізіологічно активних речовин, мікро- та макроелементів (другий компонент).

Ефективність. Урожайність культур при застосуванні Біограну зростає на
15-40%. При цьому в продукції зменшується вміст нітратів, які переходять до складу амінокислот і білків та збільшується вміст аскорбінової кислоти.

УВАГА! Ефективність препарату досягається лише за умови дотримання інструкції по застосуванню

Порядок застосування.

Препарат використовується перед посівом для інокуляції шляхом механізованої або ручної обробки насіння.

Приготування суспензії препарату для обробки насіння. На 1 кг насіннєвого матеріалу витрачається 20 мл препарату. При цьому змішування його складових здійснюється безпосередньо перед інокуляцією у співвідношенні 1:1 (для обробки 1 кг насіння необхідно змішати 10 мл першого компоненту та 10 мл другого компоненту). Перед використанням компоненти препарату збовтують, зливають в одну ємність, перемішують і наносять одним із доступних способів (вручну або механізовано) на насіння.

Бактеризація насіннєвого матеріалу капусти, томатів, огірків та кавунів Біограном проводиться в день посіву або за день до нього.

Обробляння насіння мікробним препаратом несумісне з протруєнням.

Застосування рідкої форми Біограну у технологіях вирощування капусти, томатів, огірків та кавунів при використанні гербіцидів. У посівах бактеризованих культур бажано вносити гербіциди в ґрунт завчасно. Оскільки перші етапи взаємодії бактерій з рослинами найуразливіші до впливу пестицидів, то використання ґрунтових гербіцидів небезпечніше, ніж гербіцидів, які застосовуються по вегетуючих рослинах.

Застереження. Препарат не повинен піддаватися дії прямих сонячних променів через можливість загибелі бактеріальних клітин у ньому.

Протипоказання

Протипоказань до застосування не встановлено. Препарат у рекомендованих дозах не має побічної дії на рослини. Препарат не має токсичної дії на організм людини, тварин, комах (біологічно безпечний).

Зберігання

Біогран зберігають у темному приміщенні за кімнатної температури (18±1)°С протягом 1 місяця або в холодильній камері за температури 4°С протягом двох місяців. Підвищення температури зберігання може призвести до зменшення терміну придатності біодобрива. Якщо препарат не відповідає вимогам сертифікату або виникли інші ускладнення, застосування його призупиняють і повідомляють Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН та постачальника.

 

Замовити