Соя є основною зернобобовою культурою світового землеробства, яка завдяки високому вмісту білка та жиру у зерні, відіграє незаперечну роль у підтриманні продовольчої безпеки і сталості сільського господарства.
Підвищення урожайності та покращення якості отримуваної продукції сої може відбуватися кількома шляхами. Використання високоефективних штамів бульбочкових бактерій сої сприяє надходженню біологічного азоту в рослини та сприяє оптимізації їх азотного живлення. Гриби-ендофіти сої, дослідження і практичне використання яких наразі набуває популярності, поліпшують фосфорне живлення рослин, а також здатні обмежити поширення і розвиток у посівах грибних хвороб, зокрема, кореневих гнилей.
Співробітниками лабораторії рослинно-мікробних взаємодій було закладено 2 польові дрібноділянкові досліди, присвячені пошуку високоефективного штаму нового для України виду бульбочкових бактерій сої (завдання 08.00.02.03.Ф Дослідження видового різноманіття бульбочкових бактерій роду Bradyrhizobium та їх роль у регуляції продукційного процесу сої) та активних штамів грибів-ендофітів сої (завдання 08.00.02.01.Ф Дослідження впливу сапротрофних грибів, здатних до ендофітії з рослинами, на функціонування симбіотичної системи: рослини сої – Bradyrhizobium japonicum).