
Продовжуючи тему актуальності використання ґрунтових азотфіксувальних бактерій як альтернативи хімічним добривам у сільськогосподарському виробництві, вчені нашого Інституту відкривають все нові й нові можливості підвищення урожайності овочевих, зернових, та бобових культур. Саме завдяки розумному та правильному застосуванню мікроорганізмів можна отримати додаткову якісну рослинницьку продукцію не забруднюючи навколишнє середовище.
Успішність бактеризації залежить від активності та здатності мікроорганізмів утворювати асоціативні взаємозв’язки з рослинами. У лабораторії фізіології мікроорганізмів селекціоновано новий перспективний штам Azotobacter chroococcum 2.1 (IMB B-7836), який за рахунок фіксації атмосферного азоту та продукування речовин фітогормональної природи сприяє підвищенню врожайності овочевих культур, зокрема, огірка. Вивчали вплив на рослини азотобактера як у формі вегетативних клітин, так і у формі цист.
Виявили, що вищу врожайність огірка забезпечує передпосівна обробка насіння цієї культури A. chroococcum 2.1 (IMB B-7836) у формі цист: 48,6 т/га, що на 39,8 % більше контролю. Азотфіксувальна активність A. chroococcum 2.1 (IMB B-7836) у формі цист в 2,4 рази перевищувала контрольний варіант (без обробки). Вміст хлорофілів а і b та суми хлорофілів (a+b) у листках рослин з варіантів із бактеризацією вищий у порівнянні з контролем. Так, показник хлорофілів а на 66,4 % вищий за контроль, хлорофілів b в 3 рази та сума хлорофілів (a+b) в 2 рази вище за контрольний варіант.
Виходячи з проведених досліджень новий штам може бути використаний як біоагент нових біопрепаратів для землеробства.
