|

ЩОРІЧНИЙ КОНКУРСИНА ЗДОБУТТЯ СТИПЕНДІЇ ІМЕНІ ФУЛБРАЙТА 2022-2023

Країна: США

Дедлайн: 15 жовтня 2021р.

Веб-сайт: https://fulbright.org.ua/uk/fulbright-visiting-scholar-program/

 

Fulbright Visiting Scholar Program – це можливість проведення досліджень в університетах США, дослідницьких центрах, бібліотеках, музеях, архівах тощо від трьох до дев’яти місяців.

Участь у Програмі – це можливість набути цінний досвід, зітканий з десятків, сотень різних напрацювань й досягнень, удоступнених в американському науковому середовищі; досвід, що базований на живому спілкуванні «від людини до людини» й дискусійному обміні думками; досвід, що спонукає не тільки робити порівняння й ініціювати зміни у власних інституціях/сферах діяльності/дотичних галузях, але й стати їх активними учасниками; досвід, що уможливлює вихід поза межі локального інтелектуального простору через багатоактне спілкування й працю над спільними проєктами з науковцями й інституціями США, рівно ж як і інших країн світу.

 

Галузі спеціалізації: гуманітарні, соціальні, точні, технічні та природничі дисципліни.

 

Кваліфікаційні вимоги. У конкурсі можуть брати участь:

– кандидати наук, доктори філософії/доктори мистецтва, доктори наук;

– дослідники без наукового ступеня з повною вищою освітою (спеціаліст, магістр), з досвідом науково-дослідної роботи не менше семи років, з наявними публікаціями (статті, монографії або ж розділи у монографіях) у вітчизняних та/або іноземних (міжнародних) наукових фахових виданнях;

– діячі культури й мистецтва, фахівці з бібліотекарства та музейної справи, журналісти та громадські діячі – з повною вищою освітою (спеціаліст, магістр), досвідом роботи не менше семи років, значними професійними досягненнями, науковим доробком в обраній галузі дослідження (статті, монографії або ж розділи у монографіях) у вітчизняних та/або іноземних (міжнародних) фахових наукових виданнях.

 

Загальні вимоги до кандидатів:

– мати українське громадянство та проживати в Україні на час проведення конкурсу;

– вільно володіти англійською мовою на рівні достатньому для професійного спілкування в англомовному науковому середовищі;

– повернутись в Україну на 2 роки після завершення терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, що її отримують учасники програм обмінів.

 

  • Не можуть брати участь у конкурсі працівники (та їх найближчі родичі: чоловіки/дружини, діти, сестри, брати, батьки та ін.) Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та урядових агенцій США, що входять до дипломатичної місії США в Україні; Програми імені Фулбрайта в Україні та інших організацій, програм навчання та обмінів, що фінансовані Державним Департаментом США. Ця заборона втрачає чинність через рік після завершення строку служби або роботи за контрактом у зазначених установах та організаціях.
  • Не можуть брати участь у конкурсі громадяни України, які постійно проживають на території США впродовж 5 років; ті, хто мають дозвіл на постійне проживання в США; студенти, які навчаються в американських університетах на час проведення конкурсу.
  • Ті, хто раніше отримували візу категорії J-1 та J-2, можуть подаватись на Програму не раніше 2-х  років після повернення в Україну. Ця вимога не стосується певних учасників програм обмінів категорії J-1, на яких не поширюється правило дворічного перебування в країні свого проживання, наприклад, програми Summer Work and Travel (див. коментар до візи).
  • Ті, хто проживали за кордоном п’ять років поспіль упродовж шестирічного періоду, що передує даті подання заявки. У такому разі тривалість перебування, що становить дев’ять місяців і більше протягом календарного року, вважається повним роком за кордоном.

 

Умови гранту:

– щомісячна стипендія;

– додаткові кошти для придбання професійної літератури;

– медичне страхування;

– квиток в обидва боки.

 

Тривалість гранту – 3-9 місяців. Категорія гранту, що відкрита для учасників з України – Research. Програма не передбачає здобуття наукового ступеня.

 

Комплект документів для участі у конкурсі (усі документи англійською мовою!):

  • онлайнова анкета розміщена за адресою https://apply.iie.org/fvsp2022. Уважно прочитайте інструкції до заповнення анкети;
  • опис проєкту наукових досліджень обсягом не більше 5-ти сторінок, 3.500 слів; поданий/завантажений у відповідну секцію онлайнової анкети;
  • бібліографія до наукового проєкту обсягом 1-3 сторінки, завантажена в онлайнову анкету;
  • curriculum vitae уміщений у відповідну секцію онлайнової анкети; обов’язковим додатком до CV є список наукових публікацій;
  • три рекомендаційні листи;
  • Зареєстровані згідно інструкцій рекомендодавці (секція «Register Recommenders») виповнюють відповідні онлайн форми рекомендаційних листів англійською мовою.
  • Відповідальністю апліканта є попіклуватись про вчасне подання рекомендацій до 15 жовтня 2021 року.
  • лист-запрошення з американської інституції (за наявності, не є обов’язковим документом, але бажаним);
  • обов’язкова додаткова форма: Згода на обробку персональних даних (виповнену й видруковану, з датою заповнення й засвідчену особистим підписом, у двох примірниках надіслати поштою на адресу Офісу Програми імені Фулбрайта).

Відсутність будь-якого із повище перелічених документів, за вийнятком листа-запрошення, унеможливить участь у конкурсі.

Документи, що прописані в анкеті, але подання яких не є у переліку обов’язкових: English Language Proficiency; Financial Support/Budget; Letter of Support From Home Institution.

 

Конкурсний відбір здійснюється в Україні й передбачає наступні етапи:

  • перевірка наявності повного комплекту документів та відповідності заявників вимогам конкурсу (жовтень 2021)
  • рецензування робіт американськими й українськими фахівцями та визначення півфіналістів (листопад 2021)
  • співбесіда англійською мовою з півфіналістами; визначення рекомендованих кандидатів на участь у Програмі американо-українською комісією (грудень 2021).
  • затвердження стипендіатів Програми й поінформування про їх статус (травень 2022)

Програма не надає жодних пояснень аплікантам, якщо ті не обрані до напівфіналу, чи півфіналістам, що їх не рекомендовано до участі у Програмі.

Рішення щодо надання гранту ухвалює Наглядова рада науковців імені Фулбрайта (США). Рада з міжнародних обмінів науковців затверджує університети або науково-дослідні інституції відповідно до наукових цілей рекомендованих до участі.

Офіс Програми імені Фулбрайта відшкодовує півфіналістам витрати на проїзд та перебування у Києві під час співбесіди; надає візову підтримку стипендіатам й членам родини (чоловік/дружина/діти віком до 21 року неодружені), якщо ті супроводжуватимуть стипендіата у час його перебування у США у рамках Програми.

 

Зверніть увагу на те, що стан системи охорони здоров’я, удоступненість консульських послуг та безпечність подорожей, а також політика та організація роботи американських інституцій можуть вплинути на вашу участь у Програмі.