На виробничій нараді, присвяченій поточним питанням діяльності Інституту, було оголошено наказ Президента НААН № 39-к від 07.02.2019 р. щодо призначення доктора економічних наук Москаленка Анатолія Михайловича директором ІСМАВ НААН з 08.02.2019 р. за результатами голосування трудового колективу Інституту на виборах директора.

Наказом директора ІСМАВ НААН № 21-к від 08.02.2019 р. доктора сільськогосподарських наук, члена-кореспондента НААН Волкогона Віталія Васильовича переведено на посаду начальника відділу сільськогосподарської мікробіології ІСМАВ НААН. Віталій Васильович пропрацював на посаді директора з червня 2003 року по липень 2011 року та з січня 2014 року по січень 2019 року. Йому вдалося не тільки відновити Інститут після кризи буремних років кінця ХХ-початку ХХІ ст., а й утримати позиції провідної наукової установи НААН в галузі сільськогосподарської мікробіології. У цей час в Інституті зареєстровано в Міністерстві екології та природних ресурсів України мікробні препарати: Антимишин, Альбобактерин, Біогран, БПС-44, Діазобактерин, Мікрогумін, Поліміксобактерин, Ризогумін, Хетомік, які користуються великим попитом у сільськогосподарських товаровиробників і з успіхом впроваджуються по всій Україні. Успішно розвиваються дослідження з різних напрямів ґрунтової мікробіології. Формується і дотепер функціонує Програма наукових досліджень НААН «Сільськогосподарська мікробіологія», у виконанні якої бере участь низка наукових установ Національної академії аграрних наук України. Інститут стає координатором досліджень за цією Програмою. Створюється Спеціалізована вчена рада по захисту кандидатських дисертацій 03.00.07 – мікробіологія (сільськогосподарські науки). Інститут розпочинає видання міжвідомчого наукового збірника «Сільськогосподарська мікробіологія» та багато іншого.

Колеги тепло подякували Віталію Васильовичу за багаторічну самовіддану працю на благо Інституту і побажали успіхів на новій посаді.