В рамках виробничого випробування розробки, отриманої в межах завдання 07.00.03.02 Ф “Дослідити особливості переходу діазотрофів у стан спокою за дії речовин різного хімічного складу” (ПНД НААН 07 “Сільськогосподарська мікробіологія”), на дослідному полі Інституту були відібрані зразки рослин сої сорту Відбі (посіяна 19 травня), насіння якої було оброблено мікробним препаратом Ризогумін та Ризогумін разом з експериментальним прилипачем, який забезпечує кращу виживаність корисних бактерій на насінні сільськогосподарських культур та дозволяє проводити інокуляцію насіння за 1 місяць до висіву.
Зараз соя інтенсивно розвивається, на коренях рослин утворилися активні бульбочки, в яких здійснюється фіксація атмосферного азоту.
Завчасна інокуляція насіння хоча й не ефективніша передпосівної, але дозволяє забезпечити надходження біологічного азоту в агроценози і отримати додаткову продукцію. При цьому у сільськогосподарських виробників є можливість раціональніше спланувати весняні роботи, завчасно підготувати насіння та зменшити залежність від погодних умов.