На базі Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН 07 лютого 2019 року відбувся майстер-клас на тему «Вирощування олійних культур, технології їх зберігання та переробки». Захід було організовано Департаментом агропромислового розвитку Сумської ОДА та Інститутом сільського господарства Північного Сходу НААН для аграріїв області. В його проведенні взяли участь представники Сумської ОДА, низки наукових установ системи НААН України та компаній, що займаються ресурсним забезпеченням аграрного сектору.

Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН представляли завідувач лабораторії ґрунтової мікробіології Світлана Дімова та начальник відділу економіки, інтелектуальної власності, маркетингу та організації підготовки наукових кадрів Юрій Халеп.

Світлана Дімова розповіла про теоретичні та практичні аспекти застосування біологічних препаратів Інституту при вирощуванні олійних культур, особливості їх використання, позитивні фактори їх впливу на продукційний процес культурних рослин та необхідні умови для отримання належного ефекту.

Юрій Халеп ознайомив присутніх з економічними аспектами застосування біопрепаратів в технологіях вирощування олійних культур, можливостями зменшення затрат на мінеральні добрива, навів розрахунки прибутковості використання інноваційних розробок Інституту в сільськогосподарському виробництві. Ефективність наукоємної продукції Інституту була підтверджена численними прикладами її застосування в господарствах Сумської області.

Тема біологізації аграрного виробництва викликала значний інтерес в учасників майстер-класу, про що свідчила низка запитань до представників Інституту та побажання провести демонстраційні посіви на полях Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.