25 травня 2016 року з метою підтримки розвитку галузі тваринництва, яка є пріоритетною в області, проведено обласну нараду з питань організації заготівлі кормів та літньо-табірного утримання тварин.

Не дивно, що базою для проведення наради було обрано ПрАТ «Чернігівське головне підприємство по племінній справі в тваринництві», що в селі Довжик Чернігівського району, адже воно є найрозвиненішим підприємством Чернігівщини, яке активно використовує сучасні технології виробництва продукції тваринництва.

Голова спостережної ради даного підприємства Віктор Ланько розповів присутнім про головні досягнення та поділився планами на майбутнє. Він зазначив, що керівництво підприємства одразу вирішило займатися лише тваринництвом і покращувати породи тварин. Починали всього з 250 голів дійного стада з надоями на рівні 5800 літрів на рік від однієї корови. Наразі в господарстві 317 голів дійного стада і надої складають більше, ніж 7200 літрів молока. На досягнутому не зупиняються.

На думку Віктора Ланька складові успішного господарювання в молочному скотарстві прості: це – досвідчений персонал, безперечно, – кормова база, генетика тварин та чіткий облік процесу доїння.

Майбутнє аграрного сектору економіки значною мірою залежить від зацікавленості виробників у підвищенні його ефективності, а ефективність залежить від рівня використання новітніх технологій, наукових розробок. Тому на нараді особлива увага приділялася застосуванню біологічних консервантів, зокрема мікробного консерванту і силосної закваски виробництва Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, які найкраще серед інших зарекомендували себе як у господарствах Чернігівської області так і інших областей України. Зокрема, директор ІСМАВ, член-кореспондент НААН Віталій Волкогон акцентував увагу присутніх на важливості застосування мікробних консервантів, призначених для підвищення якості та терміну зберігання сінажу, силосу та плющеного зерна кукурудзи. Згодовування силосу та сінажу, заготовленого з мікробними препаратами, покращує травлення за рахунок синтезу бактеріями ферментів, забезпечує потребу тварин у вітамінах і мінеральних речовинах, сприяє народженню здорового приплоду, забезпечує значне (до 19%) підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин. Висока ефективність консервантів ІСМАВ НААН обумовила їх широке застосування в сільськогосподарських підприємствах України. Зокрема, в Чернігівській області в минулому році з консервантами інституту заготовлено більше 170000 тонн сінажу і силосу, що значно більше попереднього року. Доповідач навів численні приклади успішного використання мікробних консервантів.

Завідувач лабораторії пробіотиків ІСМАВ, кандидат ветеринарних наук Наталія Кравченко проінформувала присутніх про практичні аспекти застосування біологічних консервантів, розроблених в інституті. Зокрема, було з акцентовано увагу на перевагах біологічних консервантів над хімічними. Останні є не «агресивні» до техніки, безпечні для людини, а також дешевші, що безперечно важливо для аграріїв на сьогодні. При дотриманні всіх технологічних процесів консервування вони не поступаються закордонним хімічним консервантам.

Тему кормовиробництва продовжив представник ТОВ «Пьотінгер Україна», який розповів про успішну заготівлю грубих кормів високопродуктивною технологією.

Крім того, представники компаній «Йозера» та «Еколаб» ознайомили учасників наради з сучасними підходами до годівлі та технологіями гігієни в молочному скотарстві.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хоботня зазначив, що проблематика розвитку тваринництва в області всім відома і на даному заході запропоновано декілька шляхів для покращення ситуації. Проте, який шлях обрати кожен аграрій вирішуватиме сам.

Перебіг практичної частини відбувався на полях та молочному комплексі Чернігівського племпідприємства, збудованому за сучасними технологіями.

Учасники заходу мали нагоду спостерігати процес скошування, ворушіння, валкування та подрібнення зеленої маси бобових трав для сінажування.

Зустріч показала, що молочним скотарством займатися можна і як не дивно – займатися ефективно. Потрібно лише «іти в ногу» з суспільним розвитком і впроваджувати досягнення науково-технічного прогресу у виробництво.