Директор ІСМАВ НААН Анатолій Москаленко, заступник директора з наукової та інноваційної діяльності Юрій Халеп та начальник відділу сільськогосподарської мікробіології Віталій Волкогон провели робочу онлайн нараду з австрійськими партнерами – представниками бізнесових кіл й експертами в галузі мікробіології та біотехнологій.
Спочатку австрійських колег цікавив стан і ушкодження інституту, які отримані в результаті блокади Чернігова військами рф. Потім було обговорено результати попереднього етапу співпраці: перевірки ефективності наданих австрійськими партнерами препаратів на полях Інституту. Сторони діалогу одностайно визнали успішність даного етапу, що є підґрунтям для розвитку співпраці та подальших успіхів.
У той же час наших австрійських партнерів надзвичайно зацікавили презентовані на нараді наукові розробки чернігівських мікробіологів, які вже довели свою ефективність на полях України та країн північного ЄС. Поряд з нашими мікробними препаратами особливий інтерес викликали й технології біокомпостування відходів тваринництва. Великі перспективи застосування розробок Інституту в Європі наші партнери вбачають також в тому, що вони придатні та сертифіковані для застосування в органічному виробництві і дуже влучно відповідають «зеленому курсу» ЄС.
За підсумками наради було визначено конкретні напрями подальшої співпраці, передусім щодо розширення застосування наукоємної продукції Інституту в Європі. Наразі готуємо презентаційні матеріали для більш детального ознайомлення партнерів з нашими науковими розробками.