Заступник директора з наукової та інноваційної діяльності ІСМАВ НААН Юрій Халеп взяв участь у науково-практичному семінарі «Технології вирощування зернових та бобових культур в умовах зміни клімату», який відбувся 23 березня 2021 року в ВП НУБіП «Ніжинський агротехнічний інститут» (м. Ніжин).
В роботі семінару взяли участь начальник відділу землеробства, інженерно-технічного забезпечення, безпеки праці Чернігівської ОДА Олександр Щербатий, декан агробіологічного факультету НУБіП Оксана Тонха, сільськогосподарські товаровиробники Чернігівської та Сумської областей, а, також, науковці і представники фірм, які забезпечують аграріїв усім необхідним для ефективного вирощування зернових та бобових культур.
Під час семінару були обговорені актуальні питання та проблеми при вирощуванні бобових культур, які відіграють важливу роль у сільському господарстві. Адже вони є чудовими попередниками у сівозміні, збагачують землю цінною органічною масою і азотом, наповнюють поверхневий шар ґрунту калієм, кальцієм, фосфором, покращують структуру ґрунту, підвищуючи його родючість.
Юрій Халеп ознайомив присутніх з лінійкою наукоємної продукції чернігівських мікробіологів для ярих зернових та бобових культур, які застосовують з метою покращення азотного живлення рослин та підвищення продуктивності культур. Це, передусім, як традиційні біопрепарати (Ризогумін у порошковій та рідкій препаративних формах для зернобобових культур й Ризобофіт – для багаторічних трав), так і нові розробки наших науковців – Агробактерин (для пшениці та кукурудзи). По реакції залу приємно відзначити, що питання біологізації аграрних технологій щороку набувають все більшої популярності.