Директор ІСМАВ НААН Анатолій Москаленко взяв участь у Форумі «Чернігівщина & країни Балтії. Регіональний вимір», який пройшов в готелі «ШишкіNN» с. Снов’янка. Цей захід вже п’ятий рік продовжує традицію проведення Форумів експортерів Чернігівщини. Цього року тематика Форуму – співпраця з країнами Балтії.
У форумі взяли участь представники Міністерства закордонних справ та Міністерства економіки України, керівництво Чернігівської області, українські та іноземні дипломати, представники торгово-промислових палат та бізнес-асоціацій, керівники місцевих підприємств.
Учасники обговорювали ідеї для інвестицій та реалізації спільних проєктів, особливості експорту до країн Балтії, можливості для відкриття нових ринків, перспективні напрямки співробітництва, інструменти підтримки зовнішньоекономічної діяльності.
Анатолій Москаленко представив інвестиційний проєкт «Біологізація вітчизняного аграрного виробництва за використання сучасних розробок ІСМАВ НААН». Метою даного проєкту є створення підприємства з виробництва сучасних мікробних препаратів для підвищення ефективності сільськогосподарських культур та тварин, а також зменшення хімічного забруднення ґрунту та відновлення його продуктивних властивостей. Реалізація проєкту дозволить вітчизняним агровиробникам розширити доступ до біологічних засобів та значно менше застосовувати мінеральних добрив, вартість яких постійно зростає. В результаті товаровиробники будуть отримувати більш якісну, безпечну та дешевшу сільськогосподарську продукцію для реалізації, що значно підвищить прибутковість агровиробництва. Також, сьогодні дуже важливим є те, що при застосуванні біологічних засобів оновлюються продуктивні властивості ґрунту, зменшується вміст хімічних речовин та забруднення навколишнього середовища, адже від цього залежить наше здоров’я та здоров’я наших дітей. Приємно зазначити, що проєкт викликав інтерес та зацікавленість як з боку представників іноземної бізнес-спільноти, так і з боку представників України в країнах Балтії в частині комерціалізації результатів наукових досліджень та юридичному захисті об’єктів інтелектуальної власності. Зокрема офіційний представник ТПП України в Латвії Олександр Петров виявив бажання детальніше ознайомитися з напрямами діяльності нашого Інституту та перспективами співпраці.