Сьогодні, 28 липня 2022 року, вперше в Україні ми відзначаємо День Української Державності – у День Хрещення Київської Русі – України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого! Це свято встановлене Указом Президента України Володимира Зеленського з метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, нашої культури, нашої самобутності, українського характеру.
Так вийшло, що вперше це свято ми святкуємо під час війни. Водночас це сумно, але і дуже символічно, оскільки ми повинні показати все, чого ми навчилися за всю нашу тисячолітню історію. Саме зараз ми повинні проявити єдність і незламність, бо саме такими є українці. Працювати задля перемоги – це на сьогодні найважливіше завдання для кожного українця, і тоді ми обов’язково будемо жити в мирній, демократичній та розвиненій країні світу.
Співробітники нашого Інституту під час війни проявили і показали всю єдність і незламність – коли в екстремальних умовах, які загрожували життю, закладали польові досліди, проводили весняно-польові роботи; займалися ремонтними роботами та прибиранням корпусів і лабораторій; проводили фінансово-економічні розрахунки та здійснювали виплату заробітної плати; долучалися до допомоги нашим захисникам та багато іншого. Під час війни наш Інститут пройшов державну атестацію як наукова установа, яка віднесена до найвищої – першої кваліфікаційної групи, а кілька співробітників стали на захист України. І все це для збереження, розвитку і незалежності української науки та встановлення миру, бо ми незламні і непереможні!!! І ми не здамося!!! Разом до перемоги!!!