Сьогодні заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький відвідав наш Інститут під час робочої поїздки по Чернігівській області, ініційованої Чернігівською обласною державною адміністрацією. Його супроводжували заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко та заступник директора Депаратменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА – начальник управління розвитку сільського господарства Олег Крапивний.
Директор Інституту Анатолій Москаленко ознайомив гостя з експозицією наукоємних розробок колективу, які з успіхом впроваджуються в сільськогосподарських підприємствах усіх регіонів України, а окремі – і за кордоном.
У своїй короткій презентації про Інститут директор висвітлив основні історичні віхи його створення та становлення, сучасний стан та основні напрями наукових досліджень, здобутки чернігівських мікробіологів та внесок наших наукових розробок у функціонування агропромислового комплексу держави. Особливу зацікавленість заступника Міністра викликав той факт, що лише за 2010-2019 рр. фактичне застосування мікробних препаратів Інституту на полях України дозволило зекономити біля 72 тисяч тонн аміачної селітри. Професійно оцінив Тарас Висоцький і необхідність дієвої сертифікації мікробних препаратів, як вітчизняних, так і, особливо, імпортних стосовно перевірки їх, передусім, на наявність патогенних мікроорганізмів. В цьому плані він відразу по-діловому окреслив конкретні кроки вирішення даної проблеми.
Напружений робочий графік дозволив гостю відвідати лише дві із восьми лабораторій Інституту. Завідуюча лабораторією пробіотиків Наталія Кравченко представила коло наукових проблем, над якими працює колектив лабораторії та мікробні консерванти, які дозволяють тваринникам краще зберігати і підвищувати якість сінажу, силосу й корнажу. Великим попитом аграріїв користується також біородентицид Антимишин для боротьби з дрібними мишоподібними гризунами.
В Колекції корисних ґрунтових мікроорганізмів, яка має статус національного надбання і є своєрідним генофондом для створення біопрепаратів, завідуюча сектором Yuliia Vorobei ознайомила заступника Міністра з науковими та практичними аспектами діяльності співробітників Колекції, клопіткою роботою щодо забезпечення гарантованого довготривалого зберігання мікроорганізмів.
Також були досягнуті певні домовленості щодо сприяння впровадженню наукових розробок Інституту в практику сільськогосподарського виробництва.