Вчора директор Інституту Анатолій Москаленко, заступник директора з наукової та інноваційної діяльності Юрій Халеп та завідувач відділу сільськогосподарської мікробіології Віталій Волкогон взяли онлайн участь в засіданні Загальних зборів Відділення землеробства, механізації та меліорації НААН.
Підводячи підсумки роботи Відділення за 2022 рік (основне питання порядку денного) академік-секретар Відділення Віктор Камінський у своїй звітній доповіді проаналізував усі напрямки багатогранної діяльності установ та організацій Відділення в надзвичайно складних умовах. Поряд з цим особлива увага буда приділена, зокрема новим напрямкам досліджень щодо розроблення методології та методики визначення збитків для агросфери й екології в цілому внаслідок повномасштабної агресії рф. Доповідач також проінформував учасників зібрання про найбільш постраждалі установи та організації Відділення (деякі й по ці пори не відновили свою діяльність, а деякі знаходяться в окупації) та розміри зазнаних збитків. Але, незважаючи на труднощі, науковці Відділення виконали усі програми наукових досліджень та досягли вагомих здобутків за минулий рік: зокрема за результатами фундаментальних досліджень отримано 333 наукових розробки, прикладних – 305.
Попри досягнення, в доповіді були висвітлені й недоліки в роботі, передусім в діяльності спеціалізованих вчених рад: захищено лише три дисертації. Окрема увага була приділена результатам державної атестації наукових установ, при цьому академік-секретар наголосив на необхідності вчасної та ретельної підготовки матеріалів для тих установ, в яких спливає термін дії атестації.
Основним же завданням наукових досліджень на перспективу мають бути розробки щодо ліквідації наслідків агресії рф та відновлення сільського господарства та екології України до довоєнного стану.
Відбулося активне обговорення звіту: доповідач отримав низку запитань, прозвучали виступи вісьмох науковців. Директор ІСМАВ НААН Анатолій Москаленко у своєму виступі акцентував увагу на пошкодженнях, яких зазнав Інститут під час активних бойових дій на території Чернігова й області. На жаль, незважаючи на багаторазові звернення в різноманітні організації та інстанції, дієвої допомоги не отримано. Тому колективу Інституту доводиться поєднувати наукову роботу, впровадження розробок, міжнародну діяльність тощо з нагальними проблемами відновлення життєдіяльності та пошуком шляхів ліквідації пошкоджень. Але особливу загрозу становить вкрай низьке фінансування, унаслідок чого працівники отримують не повну заробітну плату, частина співробітників звільнилася, в тому числі доктори й кандидати наук.
В цілому ж робота Відділення була визнана задовільною, а звіт академіка-секретаря отримав схвалення.
Крім цього на Зборах було затверджено план роботи Відділення на 2023 рік та заслухано звіти академіків та членів-кореспондентів НААН, які входять до складу Відділення (усі звіти були схвалені). В тому числі схвальну оцінку отримав і ґрунтовний звіт академіка НААН, завідувача відділу сільськогосподарської мікробіології нашого Інституту Віталія Волкогона.