Науково-практичний семінар «Особливості вирощування зернових, зернобобових та технічних культур на Півдні України в умовах 2017 року» відбувся в Інституті зрошуваного землеробства НААН 15 березня 2017 року.

В роботі семінару взяли участь представники наукової спільноти (Президії НААН, наукових установ, дослідних господарств), державних органів влади, навчальних закладів, громадських організацій аграрного напрямку та виробничники.

Учасники заходу обговорили нагальні питання цьогорічного комплексу весняно-польових робіт з урахуванням специфіки погодних умов. Було представлено як рекомендації науковців і метеорологів щодо першочергових заходів по догляду за посівами озимих й сівби ранніх ярих культур, так і практичні поради землеробів.

Друга частина семінару була присвячена питанням органічного виробництва. Доповідачі проаналізували сучасні тенденції розвитку цього важливого сегменту аграрного виробництва в Україні та світі, представили наукове бачення його активізації та поділилися практичним досвідом виробників органічної продукції.

Представник ІСМАВ НААН – начальник відділу економіки, інтелектуальної власності і маркетингу інновацій Ю. Халеп – ознайомив присутніх із можливостями підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва (як традиційного, так і органічного), які надає застосування розробок науковців Інституту. Було представлено всю низку біологічних препаратів для весняних польових робіт, висвітлено основні аспекти їх позитивної дії як на вирощувані культури, так і на довкілля. Поряд із традиційними сільськогосподарськими культурами особливий запит прозвучав на можливість застосування біологічних препаратів, зокрема під таку зернобобову культуру як маш, що знаходить все більше поширення на полях Херсонщини.