У переддень початку весняних польових робіт 2 березня 2017 року Департаментом агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації спільно з Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового розвитку НААН на базі Інституту для аграріїв області проведено семінар на тему «Застосування новітніх наукових розробок і технологій у сільському господарстві». Ознайомитись з останніми розробками науковців зібралося понад п’ятдесят керівників і спеціалістів сільськогосподарських підприємств та фахівців районних управлінь (відділів) агропромислового розвитку. Роботу семінару відкрив перший заступник голови Чернігівської обласної адміністрації Леонід Сахневич, який наголосив на необхідності застосування наукових досягнень у практичній роботі аграріїв.

Директор Інституту Віталій Волкогон розповів про сучасні розробки мікробіологів для аграрного виробництва. Акцент у доповіді було зроблено на шляхах вирішення проблеми збільшення коефіцієнтів засвоєння діючої речовини з добрив і ефективне використання рослинами асимільованих сполук біогенних елементів. Присутнім було показано, як мікробні препарати Інституту можуть сприяти поліпшенню умов живлення рослин та підвищенню врожаїв і збереженню довкілля. Лейтмотивом звучала настанова «батька зеленої революції» Нормана Борлоуга: «Сучасні землероби повинні застосовувати такі технології, які будуть спрямовані на максимальне отримання урожаю за умови збереження родючості ґрунту…».

Заступник директора Інституту з наукової та інноваційної діяльності Анатолій Москаленко продемонстрував учасникам семінару перспективи застосування інноваційних розробок Інституту в Чернігівській області. Кількарічний досвід застосування біопрепаратів у ПСП «Пісківське» (Бахмацький район), ФСГ «Золотий Пармен» (Коропський район), ФГ «Деметра-Агро МС» (Прилуцький район), ПрАТ «Чернігівське головне підприємство по племінній справі у тваринництві» (Чернігівський район) та багатьох інших засвідчує велику результативність цих засобів. Важливими аспектами ефективності використання розробок Інституту є підвищення прибутковості виробництва та можливість раціонального застосування мінеральних добрив. За результатами практики впровадження препаратів Інституту в господарствах області розрахунками доведено, що поширення цього досвіду, наприклад, на всю площу зерновиху регіоні, дозволить збільшити збір зерна в сільськогосподарських підприємствах на 431 тис. т. Таке зростання не потребує додаткових ресурсів, окрім незначних витрат на придбання препаратів (вартість гектарної порції для зернових складає: для обробки насіння – 19,80-49,50 грн., для обробки по вегетації – 165,00 грн.), обробку та збирання і доробку додаткового урожаю.

Власним досвідом застосування наукоємної продукції Інституту поділилися: Григорій Васеко (ПрАТ «Чернігівське головне підприємство по племінній справі у тваринництві»), Микола Мисник (ФСГ «Золотий Пармен») та Володимир Мусієнко (ФГ «Деметра-Агро МС»).

Під час екскурсії по наукових лабораторіях провідні науковці Інституту детально ознайомили учасників семінару з новинками та особливостями застосування мікробних препаратів: Ризогуміну – для зернобобових культур, Поліміксобактерину – для зернових і технічних та низкою інших розробок. Загалом же на даний час Інститутом розроблені і успішно впроваджуються біологічні засоби для усіх основних сільськогосподарських культур.

Підводячи підсумки роботи семінару головуючий – директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Павлішен висловив упевненість у перспективності співпраці Інституту та аграріїв області за підтримки Департаменту та управлінь (відділів) агропромислового розвитку на місцях.