Заступник директора з наукової та інноваційної діяльності ІСМАВ НААН Анатолій Москаленко 16 травня 2018 року взяв участь у ІІІ Форумі інвестицій та експорту Чернігівщини, який пройшов в заміському клубі “ШишкіNN” (с. Снов`янка Чернігівської області).
У заході взяли участь заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол, голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворник, представники Уряду, міністерств та відомств, дорадчих органів із просування експорту та залучення інвестицій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області, представники дипломатичних установ, міжнародних фінансових інституцій, вітчизняні та закордонні експерти, бізнес-спільнота, а також делегації з Республіки Білорусь, Польщі, Японії, Литви та Китаю.
Головна мета форуму – налагодження діалогу між владою та бізнесом для залучення інвестицій в економіку та аграрний сектор Чернігівської області, просування торгівлі та експорту, встановлення ділових контактів.
Анатолій Москаленко в рамках тематичної панелі “Перспективні напрямки та актуальні проекти для інвестування на Чернігівщині” презентував бізнес-проект по залученню інвестицій у виробництво сучасних біопрепаратів на основі корисних мікроорганізмів для аграрних технологій. Представлений інвестиційний проект передбачає залучення інвестицій в сумі 1,6 млн. дол. США і термін окупності 3 роки і 3 місяці з початку реалізації проекту. В рамках реалізації проекту планується створення 34 нових робочих місць.
Усі виступаючі говорили про важливість інновацій у промисловості та сільському господарстві, необхідності створення сприятливих умов для того, щоб бізнес-партнери мали бажання вкладати капітал, у тому числі й іноземний, у Чернігівську область.